Stadsboer Steven houdt van puur natuur

Dat het bij stadstuin Kweekland gezellig is, merk je direct als je de kas ‘s ochtends binnenkomt. Om elf uur is het koffietijd en volle bak. Vrijwilligers en initiatiefnemers zitten rondom de grote houten tafel middenin het glazen huis. Koffie, thee, koekjes. En liever twee dan één van alles. Voor ondernemer Steven Koster geldt dat in ieder geval wel.

 

Stadsboer Steven houdt van puur natuur

Dat het bij stadstuin Kweekland gezellig is, merk je direct als je de kas ‘s ochtends binnenkomt. Om elf uur is het koffietijd en volle bak. Vrijwilligers en initiatiefnemers zitten rondom de grote houten tafel middenin het glazen huis. Koffie, thee, koekjes. En liever twee dan één van alles. Voor ondernemer Steven Koster geldt dat in ieder geval wel.

 

Tuin als sportschool

Steven is stadsboer bij Kweekland. De tuin, twee voetbalvelden groot, is voor hem niet alleen zijn werk en zijn hobby, maar ook zijn sportschool. Zagen, maaien, plukken, bouwen. De noeste arbeid maakt Steven blij. Het brengt hem dichtbij de natuur. Het grootste deel van zijn tijd besteedt Steven niet aan het onderhoud van de tuin, maar aan zijn boodschappenservice.

 

Eerlijke boodschappen aan huis bezorgd

Wekelijks brengen lokale producenten hun oogst naar Kweekland voor het initiatief dat Steven is gestart: PUURland. Daarmee brengt hij de stad naar het platteland en het platteland naar de stad. De stadsboer bedenkt recepten met de producten en verpakt ze in boodschappentassen. Op bestelling bezorgt hij ze per elektrische fiets bij Arnhemmers thuis. Alles zoveel mogelijk biologisch en met een eerlijke prijs voor de boer. Zo leert hij zijn klanten waar hun voedsel vandaan komt en wanneer het groeit.

 

Biologische bloembollen en een theeschenkerij

Loop je nu door de stadstuin, dan zie je er het fruit aan de bomen rijpen. Arnhemmers mogen de appels en peren gewoon komen plukken. Wie liever een hele fruitboom wil meenemen, kan ook terecht bij Kweekland. Hoewel – in de herfst is het misschien meer tijd voor de biologische bloembollen. In de tuinwinkel van Tebuiten, van ondernemer Annemarie van Velzen, vinden bezoekers basics voor in de tuin. Handgereedschap, zaden en biologische potgrond. Wie zelf geen tuin heeft, kan lekker in de theeschenkerij van de herfstzon genieten.

Oase van rust

Maar ook als het waait en de lucht dreigt, is Kweekland een oase van rust. Als de herfst halverwege september wil beginnen, doe je daar niks aan. Het is puur natuur. En dat is hoe Steven het graag ziet. Alles zoveel mogelijk puur natuur. Niet dat dat hemzelf altijd is gelukt. Een paar jaar geleden werkte Steven nog in China, India en Bangladesh voor grote textielbedrijven. Daar zocht hij naar mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk te produceren. Maar op een dag is Steven het beu. Alles draait om geld, maar daar gaat het hart van de ondernemer echt niet sneller van kloppen.

 

Van Friesland via Azië naar Arnhem

De roots van deze import-Arnhemmer liggen in Friesland. Daar krijgt Steven een aantal dingen mee. Een dosis boerenverstand, veel liefde voor eten en een beetje kennis van de natuur. Als Steven besluit te stoppen met zijn werk in Azië, ziet hij hoe juist die ingrediënten de rode draad vormen in zijn leven. Uit Azië nam hij altijd een paar lokale producten mee naar huis. Om thuis mee te koken of om aan zijn vrienden en familie te laten zien. Steven denkt veel na en maakt een optelsom. Hij hoort dat er ruimte is op Kweekland en spreekt Annemarie. Dan vallen alle puzzelstukjes op hun plek.

 

Sprookjesfestival op Kweekland

In de herfstvakantie is er naast de pluktuin, de tuinwinkel en de theeschenkerij nog meer te beleven in de stadstuin. Van zondag 13 oktober tot en met vrijdag 19 oktober is er tussen elf uur en half twee een dansvoorstelling over Zeemeermin Hanna van het Sprookjesfestival. Na afloop is er een viltworkshop. Lijkt dat je leuk? Boek dan deze trip!

 

Help mee in de stadstuin!

Wie niet van sprookjes houdt, maar wel van groen, kan de stadstuin het hele jaar van woensdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur bezoeken. Vooral tussen 9.00 en 13.00 uur werken vrijwilligers, stagiaires en de ondernemers in de tuin. Wil je meedoen? Dat mag! Loop even langs of bel 06-51050689 en ga net als Steven terug naar het groen.

Nog meer verhalen van echte arnhemmers

Dennie wekt het Kabouterbos tot leven

Dennie is de vaste aannemer van de kabouters die in het Kabouterdorp in Sonsbeek wonen. Hij repareert de deur, timmert een nieuwe stoel en bouwt huisjes voor de nieuwkomers. Kom je kijken?

Dennie van de LoenhorstDennie van de Loenhorst / Aannemer Kabouterbos

Wij zijn reisbureau 't Grune Hert

Er is zoveel te zien en te beleven! Daarom zijn we Reisbureau ‘t Grune Hert gestart.

't Grune Hert't Grune Hert / Reisbureau

Wim laat de natuur het werk doen

Thuis zitten is niks voor Wim. Daarom werkt hij lekker buiten met de Buitenlui van Siza! Kom je ook?

Wim van MiddelaarWim van Middelaar / Drukke pensionado

Ga mee op reis door Arnhem met Ahmet

Voor een mooie omgeving hoef je toch helemaal niet ver te reizen? Je pakt gewoon de bus en je kijkt je ogen uit. Zie je iets moois? Dan stap je uit en ga je op ontdekkingstocht in het Arnhemse groen.

Ahmet DemirelAhmet Demirel / Trots Trolleychauffer
meer verhalen

Sonsbeek, de DWDD hotspot! Info

Indrukwekkend Moscowa Info

Ontdek de Gelderse kastelen Info

Ontdek Meinerswijk Info

Op expeditie zonder gids Info

Vogelsafari in Sonsbeek Info

Wildplukken in Sonsbeek Info

Trekpontje Info

Immer spannend Immerloo Info

Ruige Rijkerswoerdse plassen Info

Eten en genieten op de Sonsbeekmarkt Info

Boomgaard De Steenen Camer Info

Wat is natuur? Info

Struinen langs de Jansbeek Info

Survivallen bij Playground Thialf Info

Op avontuur in Lingezegen Info

De tuinen in het Spijkerkwartier ontdekken Info

Chillen in de mooiste Ernemse parken Info

Wandeltocht naar 't Rijnhert Info

Otters zoeken in Park Immerloo Info

Struinen over de Sonsbeekmarkt Info

meer uitjes