Dennie wekt het Kabouterbos tot leven

De kabouters uit de Kaboutertuin in de Steile Tuin in Park Sonsbeek hebben de kolder in de kop. In de herfstvakantie zijn ze afgedaald naar het Kabouterbos achter Molenplaats Sonsbeek. Absoluut niét gek is de man die zorgt dat alle kabouters ook daar een dakje boven hun puntmuts hebben. Dennie van de Loenhorst (35), van huis uit timmerman en aannemer in het kabouterwezen, heeft ze allemaal op een rij. Met fantasie, creativiteit en kennis uit de bouw stampt hij in de herfstvakantie samen met andere vrijwilligers een compleet kabouterdorp uit de grond.

 

Aannemer in het kabouterdorp

Het was mooi geweest als verhaal van Dennie allemaal begon op een morgen in een melkherberg, zoals dat meestal het geval is bij ‘s werelds meest bekende kabouter. Dit verhaal start op een iets andere locatie: bij Molenplaats Sonsbeek. Als vrijwilliger begint Dennie daar ruim tien jaar geleden als assistent watermolenaar. Hij leert bij over de kracht van water, maar na een tijdje zoekt het centrum een verhalenverteller in het kabouterdorp in park Sonsbeek. Dat lijkt Dennie wel wat: kinderen tussen de bomen verhalen vertellen die het bos tot leven wekken.

 

Een klein watermolentje van bamboe

Hoewel er in het echt natuurlijk geen kabouters bestaan, zié je ze bijna lopen terwijl Dennie erover vertelt. Als hij de Kaboutertuin in de Steile Tuin in Park Sonsbeek voor het eerst bezoekt, is het nog maar een klein dorpje. Met zijn timmermansogen ziet Dennie kansen genoeg. Samen met een aantal andere vrijwilligers bouwt hij steeds een kaboutergebouwtje bij. Van mini-huisjes tot een klein watermolentje van bamboe: de timmerman verzint van alles. Zijn missie is geslaagd als kinderen uit de hele stad het dorp in de herfstvakantie komen bezoeken. Soms hoort hij ze van ver al roepen: “Ik heb een kabouter gezien!”

 

De bouw van een casco kabouterhuis

Als timmerman heeft Dennie vooral kijk op de stellages. Dat zijn de constructies die nodig zijn om de huisjes in het bos op te hangen. Het belangrijkste is dat alles bestand is tegen weer en wind. Sterk en onderhoudsarm. Daarom gebruikt Dennie voor het kabouterbos de theorie die wordt gebruikt bij de bouw van grote huizen. Thuis bewaart hij de restanten van zijn betaalde baan als timmerman. Van het materiaal dat overblijft, bouwt hij thuis in zijn werkplaats een casco kabouterhuis. Als dat staat, brengt hij mee naar de Molenplaats. Daar volgen de details.

 

Scharniertje hier, trapje daar

Want wie nu denkt dat Dennie alleen met grotemensenogen naar het kabouterbos kijkt, heeft het mis. Dennie hangt de mini-woninkjes namelijk niet zomaar aan een boom. Liever bedenkt hij een soort mini-erfje waar kinderen omheen kunnen lopen, zodat ze eens goed naar binnen kunnen gluren. Een tuintje eromheen, een hangbrug ernaartoe. Details zijn heel belangrijk. Een scharniertje hier, een kapstokje daar en een trap met een héél klein relinkje. Een minuscule boomstamstoel voor een bipsje dat niet groter is dan een vingertop.

 

IJsvogels kijken in de Rosandepolder

Dennie maakt de huisjes honderd procent van natuurlijk materiaal. Hij werkt trouwens niet alleen graag mét de natuur, hij is ook graag in het groen. Kop in de wind, een frisse neus halen. Dat doet hij het liefst in een gebied dat aan Arnhem grenst: de Rosandepolder, een uitmonding van de Rijn richting Oosterbeek. Daar komt hij graag met vrienden, maar ook weleens alleen. Het liefst rond etenstijd. Dan wacht hij in alle rust op de ijsvogels, die er rakelings over het water vliegen.

 

Kom naar het Kabouterbos

Wil je Dennie’s huisjes zelf bewonderen? Bezoek het Kabouterbos achter de Molenplaats dan  tijdens het Sprookjesfestival in de herfstvakantie. Vanaf 13 oktober is het dik negen dagen genieten. Tussen 10:00 uur en 16:00 uur ben je welkom. Voor €2,- ga je op avontuur in een levensgroot kabouterhuis, wandel je door het Kabouterbos én bezoek je de molen.

Nog meer verhalen van echte arnhemmers

Wij zijn reisbureau 't Grune Hert

Er is zoveel te zien en te beleven! Daarom zijn we Reisbureau ‘t Grune Hert gestart.

't Grune Hert't Grune Hert / Reisbureau

Wim laat de natuur het werk doen

Thuis zitten is niks voor Wim. Daarom werkt hij lekker buiten met de Buitenlui van Siza! Kom je ook?

Wim van MiddelaarWim van Middelaar / Drukke pensionado

Stadsboer Steven houdt van puur natuur

Heb jij al weleens zelf groente, fruit en bloemen geplukt bij Kweekland? Hartstikke leuk!

Steven KosterSteven Koster / Stadsboer Kweekland

Ga mee op reis door Arnhem met Ahmet

Voor een mooie omgeving hoef je toch helemaal niet ver te reizen? Je pakt gewoon de bus en je kijkt je ogen uit. Zie je iets moois? Dan stap je uit en ga je op ontdekkingstocht in het Arnhemse groen.

Ahmet DemirelAhmet Demirel / Trots Trolleychauffer
meer verhalen

Sonsbeek, de DWDD hotspot! Info

Indrukwekkend Moscowa Info

Ontdek de Gelderse kastelen Info

Ontdek Meinerswijk Info

Op expeditie zonder gids Info

Vogelsafari in Sonsbeek Info

Wildplukken in Sonsbeek Info

Trekpontje Info

Immer spannend Immerloo Info

Ruige Rijkerswoerdse plassen Info

Eten en genieten op de Sonsbeekmarkt Info

Boomgaard De Steenen Camer Info

Wat is natuur? Info

Struinen langs de Jansbeek Info

Survivallen bij Playground Thialf Info

Op avontuur in Lingezegen Info

De tuinen in het Spijkerkwartier ontdekken Info

Chillen in de mooiste Ernemse parken Info

Wandeltocht naar 't Rijnhert Info

Otters zoeken in Park Immerloo Info

Struinen over de Sonsbeekmarkt Info

meer uitjes