Wim laat de natuur het werk doen

De Buitenplaats in Schuytgraaf is een schitterende plek, vindt Wim van Middelaar. Er groeit en bloeit van alles. Niet alleen bomen en planten, ook mensen floreren op de boerderij. Dat ziet Wim iedere vrijdagochtend, als hij als vrijwilliger helpt bij een dagbestedingsgroep van Siza, de ‘Buitenlui’.

 

De Buitenplaats in Schuytgraaf is een schitterende plek, vindt Wim van Middelaar. Er groeit en bloeit van alles. Niet alleen bomen en planten, ook mensen floreren op de boerderij. Dat ziet Wim iedere vrijdagochtend, als hij als vrijwilliger helpt bij een dagbestedingsgroep van Siza, de ‘Buitenlui’.

 

Wim is er gewoon

De groep zorgt voor het terrein rondom de boerderij. Ze houden de moes- en kruidentuinen bij. In de rechthoekige bedden groeien allerlei groenten, planten en bloemen. De zonnebloemen hebben hun beste tijd gehad, maar de snijbiet is nu juist helemaal klaar voor de oogst. Net als de appels en de peren in de boomgaard. Op de grond liggen er een paar te rotten, maar de meesten worden door de cliënten verzameld in kratjes, die in de schuur worden opgestapeld.

 

Als alles aan kant is, zorgen de Buitenlui voor de dieren. In de winter knotten ze de wilgen en in de tussentijd bouwen ze van alles van pallethout. Een caviahok op wielen, bijvoorbeeld. Het is een actief gebeuren en daar houdt Wim wel van. Hij zorgt voor de praktische begeleiding. Als vrijwilliger heeft hij geen officiële verantwoordelijkheid; hij is er gewoon.

 

Daar genieten de Buitenlui zichtbaar van. Als het om half drie ‘s middags koffietijd is, zijn ze eigenlijk niet bij hem weg te slaan. Je merkt het niet aan wat ze zeggen, maar wel aan hoe goed ze naar hem luisteren. Ze zijn dol op hem.

 

Expres geen strak gazonnetje

Een paar jaar geleden ging Wim met pensioen. Tijd om iets nuttigs te doen in zijn wijk, vond hij. De voormalig wiskundedocent stond zevenendertig jaar voor de klas, maar als hij het opnieuw kon doen, koos hij iets in de buitenlucht. Daarom nam hij een jaar of vijf geleden contact op met De Buitenplaats. Of hij iets voor hen kon betekenen? Hij moest maar eens koffie komen drinken.

Omdat hij op een boerderij is opgegroeid, heeft Wim wel wat kennis van het groen. Dat kunnen ze bij De Buitenplaats wel gebruiken. Hoewel hij wel het een en ander weet, moet je Wim ook weer geen expert noemen. Hij is meer een hobbyist. Als hij zijn groene vingers niet in de aarde steekt bij De Buitenplaats, doet hij dat in zijn eigen achtertuin. Dat is geen strak gazonnetje; Wim laat de boel het liefst welig tieren. Zo min mogelijk schoffelen, dat is zijn credo. Laat de natuur zijn werk doen: dat vindt hij fascinerend.

 

Ga een stoofpotje eten of bezoek het Sprookjesfestival

Terwijl Wim en de cliënten verder gaan met hun klusjes, is er bij De Buitenplaats nog van alles gaande. Binnenkort staan er een paar bijzondere evenementen op de agenda. Sowieso is er elke zes weken een ondernemersdiner van Ondernemers Netwerk Schuytgraaf (ONS). Tijdens de herfstvakantie strijkt het Sprookjesfestival met een aantal workshops neer bij De Buitenplaats.

 

Je reis reserveren gaat het makkelijkst als je de agenda van wijkvereniging In Schuytgraaf in de gaten houdt. Ben je niet op zoek naar een bijzondere activiteit, maar heb je wel zin om eens rond te kijken op deze groene plek? De boerderij biedt niet alleen een plek voor mensen met een beperking en vrijwilligers zoals Wim. Iedereen is welkom.

 

Op zondag tussen 11.00 en 18.00 plof je neer op het terras voor een kop koffie of thee. Maar ook doordeweeks valt er genoeg te beleven. De kaarsenmakerij, de zeepmakerij en het kunstatelier met een kunstuitleen zijn open voor publiek. Binnen is ook een prachtige plek om te flexwerken en met kinderen is een bezoekje aan de kinderboerderij een bijzonder goed idee. Zin in? Boek dan nu je reis!

  • Reisbureau t Grune Hert

Nog meer verhalen van echte arnhemmers

Dennie wekt het Kabouterbos tot leven

Dennie is de vaste aannemer van de kabouters die in het Kabouterdorp in Sonsbeek wonen. Hij repareert de deur, timmert een nieuwe stoel en bouwt huisjes voor de nieuwkomers. Kom je kijken?

Dennie van de LoenhorstDennie van de Loenhorst / Aannemer Kabouterbos

Wij zijn reisbureau 't Grune Hert

Er is zoveel te zien en te beleven! Daarom zijn we Reisbureau ‘t Grune Hert gestart.

't Grune Hert't Grune Hert / Reisbureau

Stadsboer Steven houdt van puur natuur

Heb jij al weleens zelf groente, fruit en bloemen geplukt bij Kweekland? Hartstikke leuk!

Steven KosterSteven Koster / Stadsboer Kweekland

Ga mee op reis door Arnhem met Ahmet

Voor een mooie omgeving hoef je toch helemaal niet ver te reizen? Je pakt gewoon de bus en je kijkt je ogen uit. Zie je iets moois? Dan stap je uit en ga je op ontdekkingstocht in het Arnhemse groen.

Ahmet DemirelAhmet Demirel / Trots Trolleychauffer
meer verhalen

Sonsbeek, de DWDD hotspot! Info

Indrukwekkend Moscowa Info

Ontdek de Gelderse kastelen Info

Ontdek Meinerswijk Info

Op expeditie zonder gids Info

Vogelsafari in Sonsbeek Info

Wildplukken in Sonsbeek Info

Trekpontje Info

Immer spannend Immerloo Info

Ruige Rijkerswoerdse plassen Info

Eten en genieten op de Sonsbeekmarkt Info

Boomgaard De Steenen Camer Info

Wat is natuur? Info

Struinen langs de Jansbeek Info

Survivallen bij Playground Thialf Info

Op avontuur in Lingezegen Info

De tuinen in het Spijkerkwartier ontdekken Info

Chillen in de mooiste Ernemse parken Info

Wandeltocht naar 't Rijnhert Info

Otters zoeken in Park Immerloo Info

Struinen over de Sonsbeekmarkt Info

meer uitjes