Lief Arnhem

Lynn Kosakoy

Lief Arnhem,

Wanneer ik ’s ochtends op sta en naar jou kijk, raakt de zon jouw schatten. Van de straten, huizen, mensen en Eusebius tot de bomen, vogels en het stromen van de Rijn. Het herinnert me aan het rijkdom dat jij bezit en hoeveel hiervan jij al met mij hebt gedeeld.

Mijn allereerste voetstappen maakte ik bij jou met vallen en opstaan. Over de rode fietspaden langs de Burgermeester Matsersingel leerde ik rennen. Daar ontdekte ik de vrijheid van constante beweging in een stromend ritme.

Het rennen werd al gauw fietsen. Naar en door het Immerloopark, de grote en de kleine huizen, familie en vrienden, plekken om te sporten en ontmoeten, de Rijkerswoerdse plassen, school en de winkels in winkelcentrum Kronenburg. Voor mij was Arnhem als jong meisje niet groter dan Arnhem Zuid. Meer dan dit was er ook niet nodig, alles was hier. Ik kon overal heen en ik begon doelbewust of doelloos te dwalen door mijn kleine Arnhem.

Maar we werden beide ouder en groter. Ik niet veel, maar jij des te meer. In een trolleybus of op de fiets stak ik steeds vaker de Rijn over. Eenmaal op de brug keek ik naar links en rechts en zag de stroming boten dragen. In de winkelstraten zag ik dat jij de mensen droeg zoals de Rijn de boten meevoerde. De stroming in het water en in de straten bracht me weer terug naar de vrijheid van beweging. Jij, lief Arnhem, houdt altijd alles in beweging. En ik wilde meebewegen op mijn eigen manier. Zodoende werd dwalen dansen. Ik leerde passen, stijlen, draaien, sprongen, vallen en weer opstaan, steeds weer opnieuw. In de danszalen vond ik mijn eigen bewegingsstroom die ik meenam naar jou. Je gaf me een podium op plekken die ik nooit had kunnen bedenken. Geïmproviseerde podia in het gras van het Sonsbeekpark, tussen het winkelend publiek, op de begane grond van een Rozet in aanbouw of in de verblijven van de dieren in Burgers’ Zoo. Ik zag hoeveel dans kan doen voor een mens. Dat er geen woorden nodig zijn om je te uiten, om de vrijheid van beweging te ervaren.

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Ik kwam terecht op ArtEZ voor een opleiding tot dansdocente. Ik had een andere stad kunnen kiezen, maar het idee bij jou weg te gaan viel me zwaar. Het was ook niet nodig, want jij bewees dat zelfs tussen dikke betonnen muren onder de aarde er een stroom van beweging en vrijheid was te vinden. Een creatieve dansante stroming die ik naar boven wilde brengen. Nu ga ik langs kinderen en jongeren op scholen om samen te dansen en ontdekken we nieuwe stromen. Op die manier geef ik jou, lief Arnhem, beweging terug zodat jouw stroom nóg rijker wordt.

Ook nu ik werk, vind ik mijzelf nog zo vaak dwalend door jouw heuvelachtige straten. in de natuur van Mariëndaal of waan mezelf in Frankrijk wanneer ik door Klarenbeek of Meinerswijk dwaal. En in de stroming van mijn Arnhem over de zonnige kade langs de Rijn, laat ik mijn gedachten vrij dansen.

Bij jou voel ik geen haast. Ik kan blijven lopen, rennen, fietsen, dwalen, vallen, opstaan en weer inhalen. Ik dans, inspireer, motiveer op mijn eigen tempo. Lief Arnhem, je bent in de jaren zoveel groter geworden. En telkens wanneer ik denk dat je niet groter meer kan worden, verras je me weer met nieuwe mooie hoekjes, straatjes, paadjes en pleinen.

Dat is jouw kracht en mijn zwakte… Je bent moeilijk om te verlaten. Je blijft maar aan me trekken, houdt mij stevig in je greep. Al mijn hele leven mag ik bij jou wonen, geef je mij ruimte om te leren en dans ik met jouw stroom mee. En ik vind het heerlijk! En ik hoop dat als ik op een dag toch eens bij je weg zal gaan dit lieve culturele, kunstzinnige, beweeglijke en stromende Arnhem wordt herontdekt door iemand die het net zo lief kan hebben als ik.

Liefs,
Lynn Kosakoy
Ondernemer in Dans

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Weet je nog, onze eerste ontmoeting in het voorjaar van 1997. Ik kwam naar je toe voor een sollicitatiegesprek en viel meteen voor je.

Bekijk

Lief Arnhem

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!

Bekijk

Lief Arnhem

Met wijd open ogen staar ik naar het lege hekje voor mijn portiekdeur.

Bekijk

Lief Arnhem

Arnhem, Ik herken mij in jouw verhaal Ook als ik de mijne…

Bekijk

Lief Arnhem

Het is alweer 4 jaar geleden toen ik je voor het eerst zag. Eerst Arnhem Centraal, toen de rest.

Bekijk

Lief Arnhem

Bekijk

Lief Arnhem

Geboren en getogen in Arnhem. De stad waar ik mijn hele leven heb gewoond.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog.

Bekijk

Lief Arnhem

Ooit waren wij de schoffies van jouw straten. We waren jong en onbezonnen, niemand had ons in de gaten.

Bekijk

Lief Arnhem

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken..

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag..

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Bekijk
meer verhalen