Lief Arnhem

Richard Kofi

Lief Arnhem,

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken of alle meetings en projecten die ik met anderen doe, niet eigenlijk iets maskeren. Misschien vraag je je af of ik niet stiekem op de vlucht ben voor je. Ik ben op de vlucht, maar niet voor jou. Sterker nog, ik vecht voor je. Echt waar.

Je weet dat ik sinds een jaar niet meer thuis bij je ben. Eerlijk gezegd, ontloop ik je wel eens om niet herinnerd te worden aan de band die we ooit hadden. Aan de veiligheid. De rust. Ik ben bang dat de Klarendalseweg, met Sugar Hill, Engelhard en Rasta me doen terugverlangen naar toen boven de Paardenslager wonen nog een ding was. Dat als ik langs de Sonsbeeksingel loop, ik mij onze dates bij Caspar en Goed Proeven herinner. We zijn nu zoveel wijze lessen verder. Misschien blijf ik even bij je weg, omdat ik bang ben te komen en te gaan als winkeltjes in het Modekwartier. Ik weet het, deze angst is kinderachtig.

Kinderachtig, want je hebt me vaak geluk laten zien. Kleine dingen. Dat je naar me zwaait als je voorbijrijdt op de scooter. Dat je bij me langskomt in m’n atelier om te kijken hoe ik schilder. Hoe we jarenlang bij dezelfde bushalte uitstapten, maar elkaar lang niet durfden tegen te komen. Ons oogcontact bij de Dollars, the Move, 5th Avenue, Juicy Lucy en de Barron.

Tsja, ik heb wel eens dingen toegelaten waar ik het eigenlijk helemaal niet mee eens was, allemaal om je aan mijn zijde te houden. Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Parijs en Accra. Als ik helemaal eerlijk ben bleef ik daar wel eens wat langer hangen om even niet bij jou te zijn. Ik heb wel eens de drang gehad om sigaretten te halen en nooit meer terug te komen.

Gelukkig troostte je me op de juiste momenten met de kip van Walid, gele curry van Rung, een koffietje bij Mams. Dan weet ik het weer. Ik hou van jou. Je hebt me vroeger laten horen hoeveel verschillende woorden er bestaan voor samenzijn en voor eenzaamheid. En dat je eenzaam kunt zijn, terwijl je samen bent. Hoe iemand eruitziet die honger heeft. “He kunstenaar, ken jij mijn vriend Gerald Pinedo?” Je kunt meerdere personen tegelijk kunt zijn. En je verwarde mannen zijn vaak eigenlijk heel bezorgd. Bezorgd en in paniek.

Waarom je me zo aanspreekt weet ik niet zo goed. Je hebt ons verleden wel eens zo stevig vast willen houden, dat je me manipuleerde. Je hield me voor de gek om maar te lijken op wie je vroeger was. Maar het is je vergeven.

Nog bedankt voor het stukje appeltaart toen in Rijnstate, hij was lekker. Het is best jammer dat ik nooit echt aan je af heb kunnen zien hoe het met je gaat. Mijn vader had een mooie lach, bedankt dat hij bij jou welkom werd. Daardoor zijn al mijn Westlandse en Ghanese moeders, vaders, ooms, tantes, oma’s en opa’s je karakter gaan waarderen. Hun spirits zijn nu trotse Arnhemmers geworden. Wie dat niet accepteert, krijgt ruzie met me. Niemand komt aan jou, begrijp je.

Voordat ik afsluit wil ik je snel nog even bedanken voor je vlinders in Sonsbeek park. Bedankt dat je ze me laat weten dat er nog magie bestaat. Toen ze me opzochten tijdens een potje honkbal fluisterden ze me in dat ik bij jou altijd kan ontsnappen aan de ratrace. Dat is fijn. Ik kom snel terug.

Tot snel,

Richard

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Het is alweer twaalf jaar geleden dat wij elkaar echt goed leerden kennen.

Bekijk

Lief Arnhem

Weet je nog, onze eerste ontmoeting in het voorjaar van 1997. Ik kwam naar je toe voor een sollicitatiegesprek en viel meteen voor je.

Bekijk

Lief Arnhem

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!

Bekijk

Lief Arnhem

Met wijd open ogen staar ik naar het lege hekje voor mijn portiekdeur.

Bekijk

Lief Arnhem

Arnhem, Ik herken mij in jouw verhaal Ook als ik de mijne…

Bekijk

Lief Arnhem

Het is alweer 4 jaar geleden toen ik je voor het eerst zag. Eerst Arnhem Centraal, toen de rest.

Bekijk

Lief Arnhem

Bekijk

Lief Arnhem

Geboren en getogen in Arnhem. De stad waar ik mijn hele leven heb gewoond.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog.

Bekijk

Lief Arnhem

Ooit waren wij de schoffies van jouw straten. We waren jong en onbezonnen, niemand had ons in de gaten.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Bekijk

Lief Arnhem

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag..

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Bekijk
meer verhalen