Lief Arnhem

Lief Arnhem,

Met wijd open ogen staar ik naar het lege hekje voor mijn portiekdeur. Vervolgens speur ik de andere hekjes voor het flatgebouw af. Veel fietsen, behalve die van mij.

Zo maakte ik kennis met je. Op de eerste dag dat ik officieel het ouderlijk huis in een klein Liemers dorp had verlaten en in de levendige wijk Presikhaaf was gaan wonen, werd mijn fiets gejat. Mijn vader, toen nog politieagent in jouw straten, had me gewaarschuwd. ‘Zet die fiets nou binnen. Dat slot hebben ze zo doorgeknipt.’ Hij wist dat ik je zou onderschatten.

Ruim twintig jaar woonde ik in wijken die never a dull moment kenden. Ik deed in rap tempo ervaring op met menselijk gedrag dat mij tot dan toe onbekend was. Zo was er de buurman in Presikhaaf, in het bezit van twee naar ongewassen oksels riekende bouviers, die mij in onvervalst Ernems uitschold voor ‘kippennek’ omdat we te veel lawaai maakten bij thuiskomst na een avondje stappen op de Korenmarkt.

En ik herinner me een nacht waarin ik plots rechtop in bed zat vanwege hard geschreeuw. Ik woonde inmiddels in jouw wijk Klarendal, tegenover een bruine kroeg (waar nu Sugar Hill zit, ga daar heen mensen). Zonder het licht aan te doen sloop ik naar het raam en loerde onder het rieten rolgordijn door naar buiten. Een beschonken vrouw stond buiten voor de kroegdeur en gilde telkens opnieuw, zwaaiend op haar benen: ‘Hij mot noar buute komme!’ Na enkele minuten kwam hij noar buute en hoekte haar neer. Einde gegil. De politie arriveerde kort erna, de vrouw werd overeind gehesen en ik ging weer naar bed.

Mijn eerste koophuis stond in Het Broek, waar ik jarenlang met veel plezier woonde en waar ik met evenzoveel plezier weer vertrok dankzij nieuwe bovenburen die elkaar de tent uitvochten. Mijn tweede koophuis, waar ik nu al zeven jaar woon, staat vlakbij Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum. Twee prachtige plekken om naar toe te gaan in een groene, overzichtelijke wijk waar de mensen elkaar op straat groeten en waar het not done is in joggingbroek boodschappen te doen. Wat ik wel doe overigens. Een enkele keer verlang ik terug naar het rumoer van Klarendal en Het Broek, maar als bijna-vijftiger bevalt de rust me eerlijk gezegd best goed.

Lief Arnhem, je bent de stad die ik dacht na mijn afstuderen weer te verlaten, maar die me nooit liet gaan. Ik raakte verknocht aan je parken, aan mijn vaste plekken als ’t Moortgat voor een speciaalbiertje, Mams voor meeneemkoffie en Luxor Live voor de broodnodige gitaarmuziek. In jouw gebouwen en straten kreeg ik mijn eerste baan, trouwde ik, werd moeder, verloor dierbaren, schreef en presenteerde mijn eerste boek, scheidde ik en leerde veel mooie mensen kennen. Mijn imitatie van jouw accent klinkt bijna als een local en hoewel je het dorp nooit helemaal uit dit meisje haalt, voel ik mij na al die jaren ook een Arnhems meisje. Voorlopig ben je nog niet van me af.

Liefs,
Tamara Baars

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Het is alweer twaalf jaar geleden dat wij elkaar echt goed leerden kennen.

Bekijk

Lief Arnhem

Weet je nog, onze eerste ontmoeting in het voorjaar van 1997. Ik kwam naar je toe voor een sollicitatiegesprek en viel meteen voor je.

Bekijk

Lief Arnhem

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!

Bekijk

Lief Arnhem

Arnhem, Ik herken mij in jouw verhaal Ook als ik de mijne…

Bekijk

Lief Arnhem

Het is alweer 4 jaar geleden toen ik je voor het eerst zag. Eerst Arnhem Centraal, toen de rest.

Bekijk

Lief Arnhem

Bekijk

Lief Arnhem

Geboren en getogen in Arnhem. De stad waar ik mijn hele leven heb gewoond.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog.

Bekijk

Lief Arnhem

Ooit waren wij de schoffies van jouw straten. We waren jong en onbezonnen, niemand had ons in de gaten.

Bekijk

Lief Arnhem

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken..

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Bekijk

Lief Arnhem

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag..

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Bekijk
meer verhalen