Lief Arnhem

Lief Arnhem,

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!
Mijn jeugd heb ik doorgebracht in één van de volkswijken die Arnhem rijk is: Het Broek. Hier opgroeien was geweldig… Veel familie om me heen, vriendjes in de buurt om mee te voetballen en het nodige kattenkwaad mee uit te halen. Naast Het Broek heeft Arnhem nog meer volkswijken waarvan Klarendal en het Spijkerkwartier de bekendste zijn. In Klarendal was het in de jaren 80 verre van rustig maar dit is nu wel anders met de veranderingen die de wijk de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Waar ook altijd wel wat te doen was, was het Spijkerkwartier met de bekende dames achter de ramen. Als puber zijnde was het natuurlijk heel spannend om samen met je vriendjes daar het bekende rondje te maken en je te vergapen aan de dames die daar stonden. De gierende hormonen deden hun werk wel en op de training ging je met de adrenaline nog in je lijf als de brandweer!

De puberteit inmiddels voorbij, waarbij het voetbal steeds serieuzere vormen ging aannemen, kwam de volgende wijk in het vizier… de Korenmarkt! Op iedere Arnhemse jongen oefende de Korenmarkt een, welhaast, magische aantrekkingskracht uit. Daar gebeurde het, daar moest je zijn en dat is waar ik dan ook geregeld was. De Boegaloe, Mod Pub, Wampie, Coorndrager, Grand Café, Manhattan, de Buik, de Schoof… en dan vergeet ik er vast nog een paar, stuk voor stuk iconen van toen. De meeste bestaan inmiddels helaas niet meer, maar er zijn er gelukkig nog een paar over. Jammer is het wel, daar waar de Korenmarkt toen een mooie zwaan was, is het nu toch het lelijke eendje geworden. Helaas!

Ik was al verknocht aan Arnhem maar hoe ouder ik werd, hoe meer en meer ik aan de stad verknocht raakte. Bij Ajax en Twente heb ik qua voetbal mijn hoogtepunten beleefd met diverse kampioenschappen. Hoe leuk ook… Amsterdam en Enschede zijn geen Arnhem! Waar in Nederland vind je nou zo’n mooi stadspark als Sonsbeek? Met die prachtige witte villa en schitterend uitzicht over de stad? De huidige sponsoren van mijn club, Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum waar jaarlijks honderdduizenden mensen naartoe gaan, zijn een begrip in Nederland. De John Frostbrug, die iconische brug, mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Er werd vaak gezegd dat zodra ik de Rijnbrug niet meer kon zien ik al heimwee kreeg. Nu is dit ietwat overdreven maar het scheelt niet veel!

Arnhemmers staan er om bekend stug te zijn en veel te nuilen. Nu kan ik dat laatste ook heel goed, maar als je een Arnhemmer mee hebt, dan vallen we best wel mee hoor! Het is natuurlijk algemeen bekend dat ik van een biertje houd en hoe mooi is het dan dat ik nu mijn eigen biertje heb wat ook nog eens gebrouwen is door een echte Ernemse brouwerij.

Je zou bijna kunnen zeggen dat de cirkel rond is, mijn eigen Ernems biertje…

Proost mensen!

Theo Janssen

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Het is alweer twaalf jaar geleden dat wij elkaar echt goed leerden kennen.

Bekijk

Lief Arnhem

Weet je nog, onze eerste ontmoeting in het voorjaar van 1997. Ik kwam naar je toe voor een sollicitatiegesprek en viel meteen voor je.

Bekijk

Lief Arnhem

Met wijd open ogen staar ik naar het lege hekje voor mijn portiekdeur.

Bekijk

Lief Arnhem

Arnhem, Ik herken mij in jouw verhaal Ook als ik de mijne…

Bekijk

Lief Arnhem

Het is alweer 4 jaar geleden toen ik je voor het eerst zag. Eerst Arnhem Centraal, toen de rest.

Bekijk

Lief Arnhem

Bekijk

Lief Arnhem

Geboren en getogen in Arnhem. De stad waar ik mijn hele leven heb gewoond.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog.

Bekijk

Lief Arnhem

Ooit waren wij de schoffies van jouw straten. We waren jong en onbezonnen, niemand had ons in de gaten.

Bekijk

Lief Arnhem

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken..

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Bekijk

Lief Arnhem

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag..

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Bekijk
meer verhalen