Lief Arnhem

Marcel Legerstee

Lief Arnhem,

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag als ik me door mijn geliefde stad, waar ik ben geboren en getogen, voortbeweeg. Of het nu op de Geitenkamp, in Presikhaaf, de Burgemeesterswijk, Alteveer, Malburgen of De Laar is. Overal waar ik kom spreken mensen mij aan, jong en oud. En dat is onbetaalbaar. Dat gevoel, dat stimuleert en inspireert mij.

Een thuis voor allemaal

Mensen die in Arnhem zijn geboren, maar ook ouders en kinderen die elders op de wereld zijn geboren, daar kom ik mee in contact. In Arnhem wonen vele nationaliteiten samen. Arnhem is een fraaie multiculturele stad geworden met een grote diversiteit aan persoonlijkheden, die in harmonie met elkaar leven; een thuis voor allemaal. Dit alles maakt me trots Arnhemmer te zijn.

Daar waar ik in Arnhem kom voel ik me welkom en prima thuis en zie ik graag dat mensen met diverse achtergronden zich, hoe divers ook, met elkaar weten te verbinden. Verbinden staat bij mij hoog in het vaandel. Als mensenmens bereik ik mensen en breng ze bij elkaar. Ook, of beter gezegd, vooral jongeren die het verdienen op een ontspannen manier met leeftijdsgenootjes lol te maken en even los te komen van hun dagelijkse leven.

Velen die ik ken zijn als ‘jonkie’ mee geweest met Ome Joop’s Tour, de fietsvakantie voor kinderen die door mijn vader Ome Joop Legerstee en agent Van Veldhoven na de Tweede Wereldoorlog is opgezet.

Ook mijn vader hield van Arnhem. Die liefde heeft hij overgebracht op mijn broer Joop en mij. Zij begonnen met het organiseren van een straat Olympiade en voetbalwedstrijden op de Ronde Weide in Park Sonsbeek. Van daaruit is toen ook het idee ontstaan om voor de kinderen die leefden op de puinhopen van de zwaar beschadigde stad Arnhem een fietsvakantie te organiseren. Deze kinderen konden even een poosje weg uit de vaak slechte omstandigheden waarin zij woonden en leefden en loskomen van wat ze hadden meegemaakt.

Ieder kind gelijk en welkom

Ome Joop’s Tour is een soort leerschool voor alle kinderen uit Arnhem die ooit zijn mee geweest en nog mee zullen gaan. Ongeacht afkomst want ieder kind is gelijk, waardevol en mag mee. De kinderen leren wat saamhorigheid is, maar ook wat belangrijke normen en waarden zijn! Respect voor elkaar en voor ouderen staat daarbij centraal.

Belangrijke fundamenten voor hun verdere leven en voor onze samenleving! Het maakt mij ieder jaar weer trots en emotioneel wat we samen met onze grote groep vrijwilligers, sponsoren en de betrokken gemeenten neerzetten voor de kinderen. Ome Joop’s Tour is uitgegroeid tot een groot spektakel in Gelderland. Dit alles met zowel de start als de finish in onze mooie stad Arnhem waar ons hart ligt.

70 jaar Ome Joop’s Tour – in 2021 nog meer spektakel

Dit jaar zou 70 jaar Ome Joop’s Tour worden gevierd met een groot spektakel. Helaas heeft het coronavirus daar een streep doorheen gezet. Voor het eerst in 70 jaar is 2020 het jaar waarin de Tour niet zal plaatsvinden. Met pijn in ons hart heeft de organisatie van Ome Joop’s Tour dit besluit moeten nemen.

We streven ernaar in 2021 met een nog groter spektakel in Arnhem van start te gaan. Met al onze lieve vrijwilligers, zal dit zeker lukken! Terugdenken aan de tijd van mijn vader en zijn gedachtegoed maakt me, juist in deze tijd, emotioneel. Zijn liefde voor de stad en Ome Joop’s Tour leeft echter in mij voort en blijf ik delen met de Arnhemmers.

Liefste groet van mij,

Ome Marcel Legerstee,

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Het is alweer twaalf jaar geleden dat wij elkaar echt goed leerden kennen.

Bekijk

Lief Arnhem

Weet je nog, onze eerste ontmoeting in het voorjaar van 1997. Ik kwam naar je toe voor een sollicitatiegesprek en viel meteen voor je.

Bekijk

Lief Arnhem

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!

Bekijk

Lief Arnhem

Met wijd open ogen staar ik naar het lege hekje voor mijn portiekdeur.

Bekijk

Lief Arnhem

Arnhem, Ik herken mij in jouw verhaal Ook als ik de mijne…

Bekijk

Lief Arnhem

Het is alweer 4 jaar geleden toen ik je voor het eerst zag. Eerst Arnhem Centraal, toen de rest.

Bekijk

Lief Arnhem

Bekijk

Lief Arnhem

Geboren en getogen in Arnhem. De stad waar ik mijn hele leven heb gewoond.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog.

Bekijk

Lief Arnhem

Ooit waren wij de schoffies van jouw straten. We waren jong en onbezonnen, niemand had ons in de gaten.

Bekijk

Lief Arnhem

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken..

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Bekijk

Lief Arnhem

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Bekijk
meer verhalen