Lief Arnhem

Ahmed Marcouch

Lief Arnhem,

Als ik ’s ochtends op mijn fiets stap en afdaal naar het centrum van de stad, dan zie ik hoe jij ontwaakt – de bakker bakt brood, de kinderen gaan weer naar school, de winkeltjes stallen hun waar uit voor nieuwsgierige klanten. En elke keer als jij je markt opbouwt, begint het bij mij te kriebelen. Wanneer je inpakt, heb ik meteen weer heimwee naar je levendigheid.

Want als ik aanschouw hoe jij tot leven komt, dan realiseer ik mij hoe mooi je bent. Terwijl de ochtendzon jou langzaam in het licht zet, komt jouw eigenheid met onstadse groene pracht zichtbaar tevoorschijn.

Mijn liefde voor jou komt niet alleen door je uiterlijk vertoon, maar ook om wie je bent als het even tegen zit. Je staat altijd klaar om te helpen in nood, om een handje toe te steken als dat nodig is, om dingen voor anderen te doen uit de liefde uit je hart.

Van de Randstad tot Berlijn; niemand gaat aan jou voorbij. Ik zie jouw verbondenheid met de wereld: want de wereld leeft met ruim 100 nationaliteiten in jou. Zij geven kleur, en maken van jou de genoeglijkste, de rijkste. Maar jij sluit ook jouw ogen niet voor de verantwoordelijkheid van een oudste. Want als hoofd van de Gelderse familie huis jij het bewind, de weegschaal en het zwaard.

Lief Arnhem, zelfs je gemopper af en toe – ben ik gaan waarderen. Dat toont je betrokkenheid. Je noordelijke en zuidelijke temperament zijn een bron van energie. Jij bent innovatief, ondernemend en wint veel met sport.

Zittend achter mijn bureau in het Duivelshuis kijk ik uit op jouw veerkrachtige levenswerk. 75 jaar geleden stond nog slechts een geraamte wijzend als een vinger naar de hemel. Nu gloreert de Eusebius met in zijn kielzog iconen die onze Nederlandse identiteit herbergen in z’n puurste vorm.

Het boek van Rozet, de Canon van het Openluchtmuseum; jullie zijn een schot in de roos. Want in het besef waar we vandaan komen, zit het levensonderwijs voor onze toekomst.

Jouw verleden heeft littekens achtergelaten, maar je ook gemaakt wie je bent. Nog dagelijks vervoert Frost mijn gedachte naar het offer van deze stad, én hoe Matser ons weer thuis liet komen. Daardoor blijven wij zien waarvoor we zijn gevallen. Het leert ons ook dat wij elke dag voor elkaar moeten vechten. Opdat wij zichtbaar onszelf kunnen zijn.

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Er blijft nog zoveel te ontdekken. Ik blijf nieuwsgierig. Geen Londen of Parijs. Jij bent zo jezelf en als niemand anders.

Jij bent Ernem.


Ahmed Marcouch
Burgemeester gemeente Arnhem

 

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken..

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Bekijk

Lief Arnhem

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag..

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk
meer verhalen