Lief Arnhem

Mirte Engelhard

Lief Arnhem,

We kennen elkaar nu iets langer dan 38 jaar. Ik kan me onze eerste ontmoeting helaas niet zo goed meer herinneren, maar als ik naar de foto’s kijk, dan kan ik me inbeelden hoe jij toen was. Burgemeesterskwartier 1981. Het was een koude winternacht net voor kerst, jij zag er prachtig uit in jouw zachte witte bontjas, gemaakt van kleine sneeuwvlokjes. Jouw jas was zó groot en dik, dat het geluid om jou heen zacht en gedempt klonk. Totdat ik daar ineens was, na een reis van negen maanden; warm, naakt, met veel lawaai en bombarie, stapte ik brutaal jouw wereld in. Ongevraagd, dus je moest het maar met mij doen.

Ik was heel jong en leerde jou dankzij mijn lieve ouders en drie fantastische zussen op een veilige manier kennen. Het begon met hele kleine stapjes in huis en in de straat. Daarna steeds grotere stappen, wandelend in zoals ik het noem “de achtertuin van mij ouders”; jouw groene hart Sonsbeek.
Jij vertrouwde mij en stelde je met de jaren steeds verder voor mij open. Ongeveer twaalf jaar na onze eerste ontmoeting ontdekte ik steeds meer van jou, onder andere hoe groot jij bent en hoeveel verschillende gezichten jij hebt.

Het Thorbecke, de school waar ik me vrij voelde, omdat iedereen daar een beetje anders was. Een mix van verschillende culturen en subculturen. Als jonge meid opzoek naar mijn identiteit, leerde en genoot ik van al die diversiteit en ging ik mezelf steeds meer vormen naar wie ik nu ben. Ik hoorde nooit echt ergens bij, maar dat was niet erg, want ik was al van jou. Ik experimenteerde, proefde en creëerde met jou over mijn schouder meekijkend. Ik durfde veel, soms té veel en dan tikte jij mij op mijn vingers, ik raakte dan met mijn hoofd jouw grond. Gelukkig is jouw lichaam zacht en heuvelachtig, steeds weer tilde je me op en gaf je me vleugels. Mijn naam is Engelhard en ik heb deze niet voor niets gekregen.

Je weet, ik was te creatief om op school te blijven, dat leren dat was niets voor mij. Ik woonde wel samen met jou, maar ik was een flirt en bleef opzoek naar verandering; eerst ging eerst verruilde ik je voor Almelo waar ik het vak ‘illustratie’ studeerde en daarna voor Zutphen waar ik de modevakschool deed. Almelo was nuchter en plat, Zutphen lief en alternatief, het was leuk om hun te leren kennen, maar de vonk sloeg niet over. Dus ik kwam weer terug bij jou. Vier jaar leefde in jouw bloemrijke Sint Marten. Vervolgens toen ik naar de academie Artez ging waar ik het vak ‘mode’ studeerde, ben ik naar jouw levendige Klarendal verhuisd, daar waar alles op de stoep gebeurt en de mensen graag een praatje maken. Het Modekwartier is mijn thuis, daar waar ik inmiddels elf jaar mijn eigen atelier en winkel heb; mijn plek waar nieuwe ideeën ontstaan, waar ik groei als maker en waar steeds weer nieuwe vriendschappen geboren worden.

Ik realiseer me dat ik niet altijd de tijd heb genomen om van je te genieten, werk ging altijd voor. Ik vond je soms saai, belandde in een sleur en het was in de jaren misschien té vertrouwd geworden. Ik zocht spanning bij anderen; Rotterdam groot en sterk, met een gespierd lichaam zo hard als beton, Aruba was heet, ritmisch en altijd gekleed in vrolijke kleuren.

Ja die affaires waren fantastisch, maar terug komen bij jou voelde telkens weer als een warm bad.

Arnhem, je beseft het misschien niet, maar je mag trots zijn op jezelf, op jouw uiteenlopende karakters die in harmonie samen gaan, op jouw grote groene hart waarin iedereen welkom is, en vooral op jouw rauwe randjes waar ik zo van hou. Jij staat niet stil, maar ontwikkelt, van een dorp naar een stad waar jouw makers kleur aan geven.

Schat, wat gaat de tijd snel. Inmiddels hebben we al iets meer dan 38 jaar van alles gedeeld sinds onze eerste ontmoeting. Er zijn veel herinneringen die wij samen delen. Jij weet alles, want jij was altijd bij mij. Tijdens mijn pieken en dalen maakte je me rustig met jouw kabbelende beek.

Ik heb jou lief en jij hebt mij omarmt. Of we voor altijd bij elkaar blijven dat durf ik niet te zeggen, maar ik weet; je blijft mijn thuis, daar waar ik me veilig voel en waar ik altijd terug mag komen.

Liefs,
Mirte Engelhard
Modeontwerper

Lief Arnhem een ode aan de stad, door...

Lief Arnhem

Het is alweer twaalf jaar geleden dat wij elkaar echt goed leerden kennen.

Bekijk

Lief Arnhem

Weet je nog, onze eerste ontmoeting in het voorjaar van 1997. Ik kwam naar je toe voor een sollicitatiegesprek en viel meteen voor je.

Bekijk

Lief Arnhem

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!

Bekijk

Lief Arnhem

Met wijd open ogen staar ik naar het lege hekje voor mijn portiekdeur.

Bekijk

Lief Arnhem

Arnhem, Ik herken mij in jouw verhaal Ook als ik de mijne…

Bekijk

Lief Arnhem

Het is alweer 4 jaar geleden toen ik je voor het eerst zag. Eerst Arnhem Centraal, toen de rest.

Bekijk

Lief Arnhem

Bekijk

Lief Arnhem

Geboren en getogen in Arnhem. De stad waar ik mijn hele leven heb gewoond.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog.

Bekijk

Lief Arnhem

Ooit waren wij de schoffies van jouw straten. We waren jong en onbezonnen, niemand had ons in de gaten.

Bekijk

Lief Arnhem

Het spijt me dat het me de laatste tijd niet gelukt is quality time met je door te brengen. Zoals je weet doe ik dat niet expres. Je zal je vast nog wel eens zorgen maken..

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Oh, je bent zo mooi. Met al je winkeltjes en…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Slechts één keer was ik echt bijna bij je weg….

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Dank dat je altijd een plek bent geweest waar ik…

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn…

Bekijk

Lief Arnhem

Elke keer verras je me weer en ben ik blij hier te wonen en dit met zo veel mooie mensen te mogen delen..

Bekijk

Lief Arnhem

Ik kwam als jong en naïef bloempje te wonen bij jou. Ik was 19 lentes jong en wist nog niks van de wereld.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent de stad waar ik geboren ben, voor de kenners achter de “Postgiro” in het mooie Klarendal.

Bekijk

Lief Arnhem

Jouw stralende lach trekt mij mijn huis uit. Om te wandelen door het Zypendaalse bos en mezelf op te laden aan de energie van de bomen.

Bekijk

Lief Arnhem

Maar, beste Arnhemmers: alles kump altied goed! Wij zijn een stad van verbinding en van keihard werken.

Bekijk

Lief Arnhem

Je parken en het vele groen omarmen je echt, misschien heb ik dat nog niet vaak genoeg tegen je gezegd.

Bekijk

Lief Arnhem

Je bent altijd dat kind achterin de klas geweest dat op een dag de rest uit verbazing heeft doen verstommen. Niet op dag één de populairste, niet de roddelaar, niet de best geklede of het rolmodel. Niet het middelpunt.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb gelukkig een paar goede vrienden en vriendinnen. Maar Arnhem is een speciale vriendin.

Bekijk

Lief Arnhem

Voor het eerst in 107 jaar heeft Burgers’ Zoo z’n deuren moeten sluiten voor alle bezoekers. Een vreemde gewaarwording om geen mensen meer te zien binnenkomen via het controlepoortje bij de ingang of enthousiaste kinderstemmen bij de dierenverblijven en in de speeltuin te horen!

Bekijk

Lief Arnhem

Met dans kon ik je mooier maken, rijker maken, en iets van mij geven aan jou.

Bekijk

Lief Arnhem

Ik heb niet altijd bij je gewoond, maar ik mijn hart heb ik je nooit verlaten.
Voor mij bestaat de Rijn en echt geen ander water.

Bekijk

Lief Arnhem

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag..

Bekijk

Lief Arnhem

Voor mij ben jij veiligheid. Je bent de bekende weg zonder angst, maar nooit zonder avontuur.

Bekijk

Lief Arnhem

Lief Arnhem, je bent vooral uniek. Met creativiteit leer jij de wereld écht kijken. Jouw dans, de snaar die jouw muziek raakt en je modieuze gevoel voor schoonheid; alles staat jou, maar toch vooral geel en zwart.

Bekijk
meer verhalen