Wat is natuur? En waar vind je die in Arnhem? Geen idee? Lees dan verder. In de meest gestelde vragen gaan we in op heel gewone natuur: die in en om de stad. Maar is die eigenlijk wel zo gewoon?

Wat is natuur?

Officieel is natuur datgene wat de mens nit heeft bedacht en gemaakt. Alles wat niet is aangepast of aangetast: dat is de wildernis. Echte natuur vind je dus niet meer in Arnhem, maar dat maakt niet uit. Groen is het wel! Maar is je kruidentuintje dan geen natuur?

Wat is geen natuur?

Grappige vraag. Het hangt er natuurlijk vanaf aan wie je het vraagt. Mensen delen natuur in in vijf verschillende soorten, blijkt uit een antiek onderzoek (deze cijfers komen uit 1998). Je moestuin valt in de laatste categorie. We nemen je even mee:

  1. Wolken, een spin, de zee: dat is onafhankelijke natuur;
  2. Een spreeuw op je dak? Dat is natuurlijke fauna;
  3. Ook tuinen en prachtige parken, waar we er in Arnhem zoveel van hebben, zijn ingedeeld: in aangelegde natuur;
  4. Een koe in een weiland is functionele natuur;
  5. Komt ie: je moestuin. Dat is gedomesticeerde natuur.

 
Ok, nu weet je nog steeds niet zo goed wat gn natuur is. Het blijft een lastige vraag. Over kamerplanten zegt iemand: Nou ja, dat vind ik toch wel deels natuur. Een beetje of grotendeels natuur zou ik zeggen. (…) Het is toch groen en het leeft.

Is er wilde natuur in Arnhem?

Burgers Zoo herbergt veel wilde dieren en bedreigde diersoorten – niks nieuws onder de zon. Wat je misschien nog nit scherp had: ook de vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen in bijvoorbeeld Fluvium, Malburen en Presikhaaf zijn beschermde inheemse diersoorten. Ze komen van nature in het gebied voor, maar hebben nu bescherming nodig.

Hoe oud is de natuur in Arnhem; wat is bijvoorbeeld de oudste boom?

De oudste boom van Arnhem groeit langs de Huissensedijk en dat doet hij sinds ongeveer 1725. Deze Oosterse Plataan staat op de lijst met waardevolle bomen van de gemeente Arnhem. Daarop staan niet alleen heel oude exemplaren. Ook bomen die zijn geplant voor een bijzondere gelegenheid of die de gemeente markant vindt, staan op de lijst.

Groeien er bijzondere bomen in mijn straat of wijk?

Check dit kekke interactieve kaartje van de gemeente. Daarop vind je alle bijzondere bomen in de stad. Zelf een boom aanmelden als waardevolle boom? Kan gewoon.

Hoe behoudt gemeente Arnhem de natuur in de stad?

De gemeente stimuleert initiatieven die bijdragen aan bijzondere flora en fauna in de stad, zoals De Bijenstal, de vlindertuin op de Parkweg in Zijpendaal en de Vleermuiswerkgroep Gelderland.

Wat kan ik zelf doen aan het groen?

Woon je graag in een groene stad? Daar kun je zelf iets aan bijdragen! Trek de tegels uit je tuin, creer een groen randje voor de deur of adopteer een boomspiegel.

Hoeveel groen is er in Arnhem?

Volgens de laatste officile meting beschikt Arnhem over 98,8 vierkante meter groen per woning. Daarmee is de stad de zevende groene stad van Nederland. Iedere vier jaar onderzoekt professor Peter Visschedijk met zijn collegas van de Universiteit van Wageningen (WUR) uit hoe groen 32 grote Nederlandse steden zijn.

Hoe kom ik in het groen?

Simpel: kaplaarzen aan en gaan. Even zonder gekheid, de Arnhemse natuur laat zich eenvoudiger ontdekken dan je denkt. Boek een tripje bij t Grune Hert en ervaar het zelf. Er is altijd iets te doen!

Waarom is natuur belangrijk voor de stad?

Volgens experts zijn er minimaal zeven argumenten waarom natuur belangrijk is voor een stad. Een voorbeeld: groen zorgt voor minder wateroverlast. Wel zo prettig is een stad met veel hoogteverschil!

Waarom zijn groene uitjes goed voor je?

Verblijf je regelmatig in het groen, dan groeit je geluksgevoel. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Aan de kust, op de hei en in een weiland groeit je geluksgevoel het hardst.

  1. Zogenaamde kijknatuur maakt je rustig en zorgt voor ontspanning.
  2. Het concept leernatuur maakt je zelfverzekerder.
  3. Zwerfnatuur, zoals de Oostvaardersplassen en duinreservaten, zorgt ervoor dat je als persoon groeit en je ontwikkelt.

 

Hoe blijft de natuur in Arnhem groen?

Tsja. Het groen in Arnhem wordt soms bruin. Vooral in extreem hete zomers, zoals die van 2018, kan de natuur wel een beetje hulp gebruiken. Boswachters doen daar niet moeilijk over.