In Arnhem vind je de kunst gewoon op straat

“Arnhem maakt optimaal gebruik van zijn park en van zijn geschiedenis.” Dat was de kop van een paginagroot lyrisch artikel in de New York Times over de meest recente editie van de Sonsbeek beeldententoonstelling.

 

Het lijkt misschien raar dat een internationale krant als de New York Times zoveel aandacht besteed aan een tentoonstelling aan de andere kant van de wereld, maar de beeldententoonstelling in Arnhem is alle aandacht meer dan waard.

De eerste Sonsbeek Beeldententoonstelling in Arnhem werd gehouden in 1949 om wat plezier terug te brengen in het door de oorlog verscheurde park. De beeldententoonstelling bevatte meer dan 200 sculpturen langs de paden van het park en werd door meer dan 100.000 bezoekers bezocht. De beeldententoonstelling begon als een zogenaamde trinnale met nieuwe werken van Henry Moore, Pablo Picasso en Auguste Rodin. De twaalfde editie van de Sonsbeek beeldententoonstelling zou dit jaar plaatsvinden, maar dat werd in verband met het coronavirus een jaar uitgesteld. Geen nood: veel van de beelden die eerder tentoon werden gesteld, vind je gewoon op straat.

In het centrum van Arnhem n daarbuiten. Het mooie is dat je ze zonder museumjaarkaart kunt bewonderen. De gemeente Arnhem heeft vanaf 1949 namelijk iedere keer een aantal werken van de beeldententoonstelling gekocht. Die kunstwerken zijn verspreid door de stad terug te vinden. Arnhem heeft op straat een collectie kunstwerken waar een gemiddelde museumtuin jaloers op zou zijn.

Het hert op het Willemsplein in het centrum. De Lazy King in Sonsbeek. De Spitting Leaders in Park Presikhaaf en natuurlijk alle street-art die er te zien is.

Fietsend de kunst in Arnhem bewonderen
Je kunt de beroemdste kunstwerken van Arnhem bezoeken via een speciale fietsroute die je langs kunstwerken voert die je anders niet snel zou ontdekken. De fietsroute leidt ook langs een aantal galerien en brengt je langs de tijdelijke expositieruimte van Museum Arnhem in de Walburgiskerk.

Via de fietsroute kom je ook langs Collectie De Groen. Dat is ook een museum, maar geen alledaags museum. Hier wordt een buitengewone verzameling hedendaagse kunst tentoongesteld in een voormalig bankgebouw in het centrum van Arnhem. Op de begane grond zijn wisselende exposities te zien die vrij toegankelijk zijn.

Kunst in een woonwijk

Kunst vind je niet alleen in het Arnhemse centrum of in een van de vele parken in Arnhem. Ook in een woonwijk als De Laar in Arnhem-Zuid kun je verrassend veel kunst op straat ontdekken: muurschilderingen, een delfts blauw tegelplateau of de 560 meter lange Kunstboulevard die dwars door de wijk loopt.

Wijkbewoners hebben een eigen Kunstroute ontwikkeld. Wandelend door de wijk kom je langs 21 kunstwerken. Je kunt de Kunstroute ook virtueel doen via de website. Als je Zomer in Arnhem een kunstzinnig tintje wilt geven, is dit zeker de moeite waard.

Nog meer mooie Arnhemse verhalen

Arnhemse bucketlist

Bricky tipt: hier moet je zijn deze zomer!

Op stap met het leukste legopoppetje

Wat te doen in Arnhem met regen?

regenactiviteiten in Arnhem

Wat te doen in Arnhem met warm weer?

Heet weer activiteiten in Arnhem

8 Arnhemse plekken om een frisse neus te halen

Spijkerkwartier Arnhem: van rood naar groen

Een wandeling door Modekwartier Arnhem is een ontdekkingstocht

Arnhem, het best bewaarde geheim van Nederland

Mijn stad - TedX - Jesse Laport

Wij zijn reisbureau 't Grune Hert

't Grune Hert / Reisbureau

Ga mee op reis door Arnhem met Ahmet

Voor een mooie omgeving hoef je toch helemaal niet ver te reizen? Je pakt gewoon de bus en je kijkt je ogen uit. Zie je iets moois? Dan stap je uit en ga je op ontdekkingstocht in het Arnhemse groen.

Ahmet Demirel / Trotse Trolleychauffeur
Meer verhalen